haj és fejbőr vizsgálat

A haj és fejbőr problémák a társadalom jelentős részét érintik, azonban csak kevesen tudják a kiváltó okot és azt, hogy mi áll a probléma hátterében. Pedig az okok kiderítése és a probléma kezelése nagyon fontos, hiszen az időben felismert és kezelt problémával elkerülhető a komoly és visszafordíthatatlan következmények kialakulása.

Hajhullás

Világszerte a leggyakoribb probléma. A nők és férfiak 50%-át érinti. A normális hajhullás oka az évszakváltás, ami természetesnek tekinthető. Másik ok lehet a hormonális változás. Ezeken túl a vitaminhiány és ásványi anyagok hiánya (főleg a cink és a vas hiánya), vérszegénység, gyulladások, bakteriális fertőzések, pajzsmirigyproblémák, de az egyoldalú táplálkozás, rosszul megválasztott hajápolási termékek is okozhatnak hajvesztést. Az ok megtalálásához és a hajhullás kezeléséhez érdemes hajgyógyászt felkeresni, aki szükség esetén a megfelelő szakorvoshoz irányít.

Zsírosodás

Több okból kifolyólag is lehet zsíros a fejbőr: hormonális változások következtében illetve a vegetatív idegrendszert érő stresszes állapotokban megborulhat a fejbőrünk egyensúlya. A faggyúmirigyek fokozott működése esetén gyakori a hajszálak zsíros érzete, összetapadása, az olajos fénylés, a frizura lelapulása is, amely főként esztétikailag zavaró.

Száraz, érzékeny fejbőr

Tünete: érzékeny, piros vagy irritált bőrfelület, pikkelyszerű hámlás

A faggyúmirigy működés csökkenésekor a haj elveszti természetes zsírrétegét, amely védelmet nyújthatna a környezet káros hatásaival szemben.  Ha az olajos filmréteg hiányzik a hajszálakról, kevesebb nedvesség tud elraktározni, így az szárazzá válik. A száraz, dehidratált fejbőr fénytelen, gyakran kínzóan viszket, feszül. A fejbőr száraz állapota miatt a haj is merevvé, törékennyé válik.

A száraz haj gyakran száraz korpásodással jár. A szarulemezkék nem tudnak beletapadni a faggyúba, így a ruhára hullva ápolatlan benyomást kelt.

A száraz haj és fejbőr probléma oka:

  1. Külső: hajfestés, a nem megfelelő hajápolási készítmények használata, erős samponok, a túl gyakori hajmosás, hajformázók, lakkok használata, a nap, a szél… a haj kiszárad, szakad, töredezik.
  1. Belső: okai: gombafertőzés, hormonális változás, gyenge immunrendszer, vesebetegség, vérszegénység, pajzsmirigy –és hormonális problémák.

A probléma a nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány vagy krónikus cinkhiány miatt alakul ki.

Korpásodás (korpás fejbőr probléma)

A fejbőr problémák másik leggyakoribb problémája a korpásodás.

A fejbőr az elhalt hámsejteket folyamatosan leválasztja, helyette egészséges új bőrfelszín képződik. Az egészséges fejbőr háromhetente megújul, ebben az esetben a leváló hámsejtek nagyon aprók, szinte észrevehetetlenek.

Korpásodás esetén viszont rendellenes működés indul el, gyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválasztását, nagyobb darabok képződnek, a fejbőrre rakódnak és a hajszálak tövében telepednek meg.

A korpásodásnak két fajtája van: a száraz és a zsíros korpa.

  • Száraz korpa, általában enyhe típusú, gombás fertőződés.

Tünetei a sárgás, szürkés, fehéres korpalemezek leválás a fejbőrről. Mérete igen apró és sokszor a ruhára is lepereg. Ez a tünet azt mutatja, hogy a fejbőr nedvessége megváltozott és eltolódott a száraz irányba. Ezzel a korpatípussal sokszor együtt jár a viszketés, a bőr száraz, húzódó érzése.

  • Zsíros korpa, bakteriális fertőződésből ered.

Zsíros korpa tünetei a sárgás fehér, szürke és barna gömbölyű, plakkszerű korpadarabok a fejbőrön és a hajszálakon. A leváló korpa pikkelyek letapadnak, összetapadnak, telepeket alkotnak A fejbőr nem tud megfelelően szellőzni, lélegezni.

Oka: A fejbőr egyensúlyának megborulása áll fenn, amit fokozott faggyúmirigy tevékenység kíséri. A faggyúmirigy túlműködése lehetőséget biztosít, hogy a gombák elszaporodjanak a fejbőrön és zsíros korpát állítsanak elő. A zsíros korpa jelenlétét is kísérheti viszketés. Felhámsérülés estén felülfertőződhet (a kaparás következtében) és a baktériumok a bőrbe juthatnak, ahol gyulladásos állapotot idézhetnek elő.

A korpásodás speciális fajtái:

Sebborrhoeás bőrgyulladás: ez a rendellenesség fokozott faggyútermelés következtében alakul ki, ami pikkelyes, viszkető kiütésekkel, száraz, sárgás foltokkal, makacs korpásodással jár.

Neurodermatitis: stresszel összefüggésbe hozható probléma, örökletes hajlamon alapuló allergiás folyamat következménye. Hasonlít a pikkelysömörre, ami egyedülálló, erősen viszkető, száraz, pikkelyes folt formában jelenik meg.

Pikkelysömör / psoriasis /: Mindkét nemet érintő, rendkívül gyakori betegség.  A túl gyorsan termelődő hámsejtek felhalmozódása miatt a bőrön gyulladt, irritált, sebes, vörös foltok jelennek meg, melyeket miután kiszáradnak, pikkelyesen hámló, fehéres réteg borít be. A hámló foltok – amelyek a test bármely részén előfordulhatnak, és erős viszketés okoznak – leggyakrabban a fejbőrön, a térden, a háton, a könyéken  jelennek meg. Pikkelysömör esetén az immunrendszer hibás működése okolható.

Kontakt dermatitis: Kontakt dermatitist a bőr gyulladását kiváltó anyaggal- leggyakrabban erős tisztítószerekkel, ipari vegyszerekkel, festékanyagokkal, illatanyagokkal, gumival- való közvetlen érintkezés okoz. Tünetei a hámló, viszkető, néha hólyagos kiütések. Ilyen reakciót kiváltható anyagok lehetnek a hajfestékekben, pakolásokban, samponokban, kondicionálókban, hajformázókban. Későbbi szakaszban a bőr kiszáradhat, megvastagszik és lemezes rétegek jelennek meg rajta, ahogy a sejtek felgyorsítják a bőrpótlás folyamatát. Fontos felismerni mi okozza az irritációt és elkerülni annak használatát.

 

Comments are closed.