Az őszi időszak az egyik legkritikusabb hónap a hajhullás szempontjából. Álland Tünde hajgyógyászt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy milyen jelei vannak annak, ha a hajhullás hátterében komolyabb probléma áll, arra is kiváncsiak voltunk, hogy hogyan érdemes ápolni hajunkat az őszi, téli időszakban.

 Ősszel általában mindenkinek hullik a haja. Honnan tudhatjuk/ milyen
jelei vannak annak, hogy ez a hajhullás a szokásos őszi hajváltás, vagy
annál komolyabb dologról van szó?

A hajhullás a hajszálak életciklusának természetes velejárója. Általában kb. 80 -100 szál mondható normális hajhullásnak. Ezen felül sajnos már kóros. Nem szokatlan a fokozott hajhullás különböző élethelyzeteknél, nem megfelelő tápanyagbevitelnél, terhességnél, különböző megbetegedéseknél, időjárás és éghajlati változásoknál. Ősszel valóban többen tapasztalják a hajhullást. Nagyon fontos, hogy ha a hajhullás 3 hónapnál tovább tart akár a nők, akár a férfiak esetében, szükségszerű kivizsgáltatni a valódi okot és nem szabad elbagatelizálni a hajhullás mennyiségét, és minőségét.  Amikor azt vesszük észre, hogy a hajvastagságunk csökken, akkor feltétlenűl szakemberhez kell fordulni.

Vannak olyan jellemzők, amelyek kifejezetten ősszel tapasztalhatók? Melyek    ezek?

Igen, természetesen vannak! Leginkább hajszálszerkezeti problémák fordulnak elő a hajhullás mellett, ilyen például a fakó, száraz, töredezett haj és az elvékonyodott hajvégek.Nyáron az erős UV sugárzás miatt, ha nem figyelünk rá, roncsolódhat a kutikula rétege a hajszálnak. Az uszodákban lévő klóros víz, és a tenger sós vize is ronthat hajkoronánk fényén. A megfelelő kezeléssel javíthatunk a kialakult állapoton, de megjegyzem, kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás, a folyadékfogyasztás hajunk egészségének megőrzésében.

Milyen termékek használatát javaslod otthonra az őszi időszakban?

Fodrászként, és hajgyógyászként is fontosnak tartom, hogy egészséges haj csak jó minőségű termékekkel érhető el. Én az OWAY termékcsaládnál találtam meg mindazt, ami a vendégeim igényeit széleskörűen kiszolgálja, legyen szó akár fejbőrproblémáról, vagy hajszálszerkezeti panaszokról.

Változik-e ősszel a hajmosás gyakorisága?

Különösen nem, de a legfontosabb, hogy legalább heti 2, akár 3 alkalommal illik a hajunkat megmosni. Tévhit már régóta, hogy a hajat mosni elég 1szer egy héten. A hajas fejbőrön a savköpenyünk 48 óránként újra termelődik, és nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk le azt! A fejbőrünkön lévő mikroorganizmusok, gombák és baktériumok elszaporodása károsan hathat a tüszőkre, ezáltal a gyökérhüvelyen át a hajhagymára is. Erős samponok hatására viszont a hidrolipid réteg elvékonyodik és a védőgát funkciója felborul. Célszerű mindig a fejbőrünknek megfelelő hajfürdőt választani, ami nem bontja ezt a réteget, lassabban tisztít, de megmarad a védőréteg normál működése.

Van otthoni hajápolási tipped?

Igen, az mindig van 😊 Fontos, hogy a fejbőrnek megfelelő hajfürdőt válasszuk. Én az olasz OWAY hajápolási termékeit javaslom, melyek biodinamikus gazdaságból származnak, mikronizált gyógynövényekből, gyógynövénypárlatokból, tiszta illóolajokból tevődnek össze. A hajfürdők mellett természetesen használhatunk kondicionálókat, maszkokat, hajvég ápoló szérumokat a hajszálak töredezettsége, károsodása ellen.Hajmosáskor mindig ujjbegyünkkel masszírozva mossuk hajunkat, hogy ezzel is a biztosítsuk a fejbőr vérellátását.Alkalmazhatunk még akupresszurát is. Az ujjainkkal 2-3-szor fésű-szerűen a fejbőrön végigsimítva, ugyancsak vérkeringés fokozó hatása van.  Ne dunsztoljuk a hajunkat, ne feküdjünk le vizes hajjal, mert a fejbőrőn lévő mikroorganizmusok és gombák elszaporodhatnak, hiszen szeretik a nyirkos, sötét helyeket.Legalább a fejbőrünket, hajtövünket mindig szárítsuk meg közepes fokozaton.Hajunkat célszerű nem csak megszárítani, hanem kiszárítani is, hogy szép fényes szálirányos legyen, ne kócos.

Vitaminpótlásban mit javasolsz, ami a haj állapotának is segít?

Ősszel is és egész évben figyeljünk arra, hogy változatosan táplálkozzunk, étrendünkben legyenek friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és minőségi fehérjék (hal, csirke, bab). Az egészséges hajhoz szükséges tápanyagokat fogyasszunk, mint például biotinban gazdag élelmiszereket, pl. barna rizs, zab. A biotin nélkülözhetetlen az egészséges haj növekedéséhez, ezek mellett C -vitamin, B – vitaminkomplex, kovaföld is szerepet játszanak az egészséges hajkoronánk kialakulásában. Én a HAIRSTAR étrendkiegészítőt ajánlom a vendégeimnek, mivel 18 hatóanyagával tartalmazza az összes olyan fontos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamin forrást, ami segít az egészséges haj megőrzésében, valamint a hajnövekedésben. Ez egy prémium, vegán termék, amivel nagyon jó tapasztalataim vannak!

Hogyan óvjuk hajunkat az őszi/téli hónapokban?

Természetesen hordjunk sapkát! Mint azt az előbbiekben is említett a vérkeringés fokozása nélkülözhetetlen az egészséges haj érdekében. Így tehát ha a hideg hatására a fejbőrünknek csökken a vér és oxigén ellátottsága, a fejbőrön lévő hajszálerek összehúzódnak és károsíthatják a hajhagymákat. Ezáltal károsodnak a hajszálak és akár akut hajhullás is elindulhat! Ezért fontos, hogy a hideg hónapokban ne csak a testünket, hanem a fejünket is védjük

Comments are closed.