A cink fontos ásványi anyag, mely szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, fémes elem. Neve a német Zink névből ered, magyarul horganynak is nevezik.
A szervezetben 2-3 grammnyi cink van, főleg a hajunkban, szemben, de megtalálható még a májban, a vesékben, az izmokban és a bőrben is. A Cink elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez.
A Cink feladata: részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok, a zsírsavak és az A-vitamin normál anyagcseréjében, valamint a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában. Hozzájárul a normál csontozat, a normál látás, a haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához. Továbbá hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a normál szellemi működés fenntartásához, a normál DNS-szintézishez és a vér normál tesztoszteron szintjének fenntartásához. Szerepet játszik a sejtosztódásban, a normál fehérjeszintézisben és az egészséges termékenység és szaporodás fenntartásában.
A Cink hiányának tünete a hajhullás.
A cink stimulálja a hajhagymákat, gyorsítja a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást és javítja a haj állagát.
Legfőbb természetes Cink források:
Tojás, hüvelyesek, máj, tenger gyümölcsei, rák, osztriga, tökmag, lenmag, lencse, gabonacsíra, olajos magvak azon belül is a kesudió.

Comments are closed.