A természetben elemi állapotban nem található meg, de különböző vegyületei formájában a földkéreg 4,8%-át adja. Az emberi testben mikroelemként van jelen, egy átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz. Legnagyobb részét a hemoglobinhoz kötve, másik része pedig a különböző szállítófehérjékhez kötődik.
Miért fontos a Vas?
Az egyik legfontosabb nyomelem, mely hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, a normál szellemi működés fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, a fáradság és a kifáradás csökkentéséhez. Szerepet játszik a sejtosztódásban. Továbbá részt vesz a normál oxigén szállításban és a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Így biztosítja a hajhagymák megfelelő oxigénellátását. Kulcsfontosságú a hajunk egészségének megőrzéséhez. A Vas pótlása nőknél szinte kötelező.  A vas felszívódását és hasznosulását elősegíti a folsav és a C-vitamin, ami a HairStar kapszulában szintén megtalálható.
Vasban gazdag élelmiszer például a máj, a borsó, lencse, fehérbab, quinoa, köles, tojássárgája, édesburgonya, brokkoli, sóska, spenót, tojás, kagyló, aszalt sárgabarack.

Comments are closed.