Te tudtad, hogy egy egészséges ember fején átlagosan 100-150 ezer hajszál található? A legtöbb hajszál a világos színhez párosul, a szőkék 120-150 ezer hajszálat viselnek, sötét haj esetén ez a szám kb. 100-120 ezer, míg a vörös hajúak rendelkeznek a legkevesebb hajszállal, náluk a haj mennyisége kb. 70-100 ezer szál. A hajhagymák átlagos élettartama 2-6 év, naponta pedig 100 -150 hajszál kihullása tekinthető normálisnak.

 A haj elképesztő gyorsasággal, egyenletesen növekszik: naponta 0,2-0,4 mm-t, havonta kb.13 mm-t nő, télen kevesebbet, az aktívabb nyári hónapokban még ennél is többet.
A hajnövekedés ütemét, azt, hogy milyen gyorsan nő a haj, több tényező szabja meg.

Az egyoldalú táplálkozás, a vitaminhiány, a vérszegénység, a helytelen fogyókúra nem kedvez a hajképzésnek. Romlik a vérellátás stressz hatására, ezért lehetnek az egészséges ember életében is olyan időszakok (vizsga, szülés utáni időszak, megerőltető munka, tartós szorongás), amikor átmenetileg fokozott hajhullás és csökkent hajtermelés jelentkezik.
A szervezet egészét igénybe vevő betegségek(cukorbetegség, májbetegség, reuma, magas vérnyomás, daganat stb.),  a gyógyszerfogyasztás is rontja a fejbőr anyagcseréjét, és ezáltal csökken a hajképzés.
A hajnövekedést befolyásolják a hormonok,- pl. a férfi és női nemihormonok (melyek értágító hatásúak, ezért is ritka a nőkön a teljes kopaszság) a pajzsmirigyhormon- melyek hatással vannak a faggyútermelésre is.
A kor előrehaladtával a hajnövekedés lelassul, sőt hajunk elkezdhet akár hullani is.

Minden egyes hajszálunk élete során három különböző növekedési cikluson megy keresztül

1. Aktív növekedési fázis (anagén)

Ez a leghosszabb fejlődési szakasz, ami átlagosan 2-6- évig tart.
A szőrtüszőben, a hajgyökér alsó végén lévő, a hozzá szorosan kapcsolódó papillából indul meg a hajnövekedés, melyek közvetlenül ún. véredénykötegekkel(véredényrendszerrel) kapcsolódnak a vérkeringésbe. A fejbőrön lévő hajmennyiség 85-90% – a ebben az aktív növő szakaszban található.

2. Átmeneti fázis (katagén)

Átmeneti (katagén) fázisban a haj megkezdi átalakulási folyamatát. Ebben a szakaszban megszűnik a sejtosztódás, a hajszál meglazul, és a hajhagyma elválik azoktól a sejtektől, melyek termelik – a papilla beszünteti a haj további ellátását, megszűnik a tápanyagellátottság. A gyökérben termelt sejtek nélkül a haj lassan elindul kifelé, felfelé a szőrtüszőben.
Hajunk kb.1%-a található ebben a stádiumban, a folyamat mindösszesen 3-4 – hétig tart.

3. Nyugalmi (telogén) fázisra

A harmadik fázisban végül kihullik a hajunk. Ebben a fázisban a haj már elszakadt a papillától. Lassan a bőrfelszín irányába tolódik, ahol aztán megáll, és ott marad egészen addig, míg fésülködés, mosás során ki nem hullik. De előfordul, hogy a már az alatta lévő új szál a növekedés következtében löki ki a szőrtüszőből. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb.14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart.

Ezek a fázisok újra és újra megismétlődnek, ez a természetes hajváltás.
Egészséges körülmények között az összes hajszál soha nem éri el egyszerre a kihullási (telogén) fázist.

Gyulladás, hormonális probléma, gyógyszeres kezelés, vírusos fertőzés hatására a hajtüsző nem tölt megfelelő időt a növekedési fázisban, így nem képes újra nőni. Ezt különböző terápiákkal, megfelelő vitamin pótlásával tudjuk elősegíteni.

Comments are closed.