Az őszi hónapok beköszöntével előfordul, hogy intenzívebb hajhullást tapasztalunk, és megijedünk, ha a szokásosnál több hajszálat látunk a hajkefén.

Teljesen természetes folyamat, hogy az év bizonyos időszakában megnő a kihullott hajszálak mennyisége, ez különösen igaz a késő őszi hónapokra. Ezt a gyakori jelenséget szezonális hajhullásnak nevezik.

Az embernek átlagosan 50-150 hajszála hullik ki naponta. Ez normális, egészséges mennyiségnek számít, hiszen a haj időről időre megújul.

Az ennél nagyobb mértékű hajhullást számtalan tényező okozhatja: stressz, egészségtelen táplálkozás, endokrin rendellenességek, szennyezett levegő, különböző betegségek.

A szezonális hajhullás pontos okai nem tisztázottak, de a tanulmányok azt mutatják, hogy ez a probléma több nőt érint, mint férfit. Általában nem betegség áll mögötte és jellemzően az őszi hónapokban fordul elő, főként októberben, novemberben.

Amennyiben kellő odafigyeléssel ápoljuk a hajunkat, a fejbőrünket, akkor nincs okunk félni a szezonális hajhullástól. Idővel ugyanis a hajveszteség stabilizálódik a normál napi szintre. Abban az esetben viszont, ha nem figyelünk oda a fejbőrápolásra, akár hosszú távú hajvesztést is tapasztalhatunk.

Hogyan előzhető meg?

A hajhullás ellen mi magunk is tehetünk. Íme néhány tipp, amitől egészségesebbé válhat a hajunk és megelőzhető a hajhullás:

  • egészséges életmód, kiegyensúlyozott étrend
  • megfelelő hajápolási szerek használata. Ha jelenleg is hullik a hajunk, használjunk hajhullás elleni készítményeket, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagot, kemikáliát.
  • stresszmentesen élet. Ha stresszesek a mindennapjaink próbáljunk meg különféle relaxáló technikákat alkalmazni, szánjunk időt a kikapcsolódásra, feltöltődésre.
  • mellőzzük a hajformázó termékeket és eszközöket. A hajszárító, hajvasaló túl gyakori használata szintén hajvesztést okozhat.
  • ne viseljünk szoros lófarkat, copfot, amely túl nagy nyomást gyakorol a hajra.
  • kiemelten figyeljünk a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. Kellő mennyiségnek kell eljutnia a fejbőrhöz annak érdekében, hogy megfelelő táplálékot kapjon és elősegítse a hajnövekedést.
  • az évszakváltások idején a B- vitamin, kén aminosavak, cink, vas és szelén-tartalmú étrend-kiegészítők hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek.

Ezeket a vitaminokat, nyomelemeket megtalálod a HairStar hajvitaminban.

Ha kizártuk az esetleges betegségeket, akkor érdemes az alábbi gyógynövényeket segítségül hívni, melyekkel csökkenthető a hajvesztés.

Csalán

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb, hajhullást csökkentő, hajerősítő gyógynövény a csalán. A csalánfőzet segítségünkre lehet, hatására fokozódik a fejbőr vérkeringése, így a haj extra tápanyaghoz jut.

Mezei zsurló

Magas kovasav és szilíciumtartalmánál fogva a köröm-és hajerősítőként is használják, mivel e két anyag fokozza a hajas fejbőr vérellátását. Leginkább a kor okozta hajhulláson segít, hiszen az öregedéssel együtt járó alacsonyabb ösztrogénszint csökkenti a szervezet szilícium-felvevő képességét

Borsmenta

A hajzsírosodás és a hajhullás csökkentése érdekében használjak, mivel serkenti a vérkeringést, illetve csökkenti az esetleges gyulladásokat és fertőzéseket. Teáját adjuk hozzá almaecethez, vagy csalánfőzethez és azt masszírozzuk a fejbőrbe, majd az egészet öntsük rá a hajunkra, végük dunsztoljuk be törölközővel!

 Rozmaring

Hajnövekedést serkentő tulajdonságát már rég felfedezték, ráadásul általa nem csak csökkent a hajvesztés, de a növekedése is felgyorsult, valamint a tincsek erősebbek és csillogóbbak is lesznek.

 

Comments are closed.